הו אמסטרדם – מה נאכל, מאדאם?

קשה לכתוב על מקום שכולם מכירים והיו בו כבר ים פעמים, מכירים את המקום ההוא ליד שטיכליינפליין, שם מול המוזיאון של ואן דה וטרינג, ממש ליד הקופישופ עם הסילבר סטרייקינג בוליט.

אבל אני אנסה כי יש לי מה לומר וגם אם לא, זה שלי פה, אז מותר לי.

קפצנו בהיסח הדעת לאמסטרדם. הקטע הזה עם הטיסות הזולות והזמן החופשי האוזל קצת מטעה. תפרתי טיסה הלוך עם איזיג’ט הבריטים וחזור עם פגסוס התורכים. הכרטיסים שהיו הגורם המרתיע, הופכים להיות הגורם המקדם כי הם פשוט זולים ואז אתה פשוט מוצא את עצמך באמסטרדם, בסוף ינואר עם טמפרטורת לחלוטין לא סבבה וכשרוח קפואה מקישה על עצמותיך היבשות כל פעם שאתה חוצה תעלה.

עוד מימי האדם הניאנדרטלי באירופה (“עוד באירופה הוא היה ניאנדרטלי!”)  ברור היה שצריך לאכול טוב כדי לשרוד את הקור. אמנם נורית הקפידה להיות עטופה היטב ואני? הגבריות המתפרצת שלי מנעה ממני לעטות עלי את כל השכבות ולכן נאלצתי, כמו אותו ניאנדרטלי לעיתים להסתמך על שכבות השומן.

אז היינו כמובן בריכסמוזיאום שבו לא הייתי מאז שנסגר לשיפוצים של שנתיים ב 2003 ונפתח שוב ב 2013. חובב אנוכי את תמונתו של פלוני, מר רמברנדט, שצייר את משמר הלילה של אחד סרן פרנס באנינג קוק. יכול אני לשבת מולה במשך שעות ולבהות בה באושר רב. ביקשתי למסור למלכה שהשיפוץ עלה כהלכה והמוזיאון עכשיו עוד יותר נפלא והוורמירים המועטים שבו הביאו אותי לדמוע.

Amsterdam_8106_190125

סרן פרנס באנינג קוק וסגן ווילם ואן רוייטנבארך מעריכים את עבודתו של הצייר

Amsterdam_8113_190125

לא פספסנו את מוזיאון ואן גוך אשר לא ביקרתי בו בגלגולו הנוכחי לאחר ששופץ ונפתח מחדש לקהל שוחרי הצייר ב 2013. מושלם. חוויה מעולה שמשתדרגת לעין ערוך כשמשתמשים במדריך המולטימדיה האישי שפותח לך צ’אקרה נוספת מרוב ידע ותוספות. העובדה שרוב הקהל נע בין גילאי 22 ל 33 מרשימה במיוחד כי זה כיף לראות שאנשים מעריכים אמנות (או שזה העובדה שואן גוך היה פשוט היפסטר קדמון. ).

Amsterdam_8396_190128

היו עוד המון דברים שראינו, חווינו, עשינו אבל נעזוב. בואו ונדבר למכנה המשותף הפשוט ביותר. אוכל, שתייה, גבר, אישה.

Amsterdam_8201_190126

כרגיל לאחרונה יש לי רשימת גוגל מסודרת. הנה היא במלואה, נכונה לינואר 2019

AmsterdamGoogleMapsCapture

יש פה דברים שמצאתי, כמה גילויים שנאספו ממקומיים וכמובן המלצות של דורי, עדי ומר-מתוק כפרעליהם. מר-מתוק שלח אותי אל לאורה, עיתונאית אוכל בלגית שגם תרמה קצת.

אותי עניין למצוא את המקומות החדשים, הכישרונות הטריים ואוכל מעניין. קשה לי לעבור באמסטרדם בלי לשמוח בשמחתה של העדה האינדונזית שלעיתים הזכירו לי שאוכל חריף באמת שורף פעמיים, אז אטפל בזה בהמשך הפוסט.

ראשונה חביבה הייתה מסעדה בשם ברדה

בְּרֶדָה – Breda

Breda, Singel 210  אתר (צריך להזמין מקום)

ברגע שנכנסנו פנימה לארוחת צהריים, נורית שמעה את שתי השכנות לספה אומרות “תיירים? הלך המקום!” ואני ידעתי שפגעתי נכון.

Breda_8140_190126

ברדה, על שם העיר ההולנדית הדרומית היא פרי יצירתם של שלושה שאין לי שום רצון לתרגם את שמם לעברית – Guillaume de Beer, Freek van Noortwijk and Johanneke van Iwaarden. השלושה שותפים לכמה מיזמים קולינריים ופה רצו להביא את האוכל של דרום הולנד בנוסח מודרני, קליל יותר ותוך שימוש בחומרים וטכניקות עיליות. זה טעים להפליא, יפה להפחיד ומפתיע.

כל יום – התפריט משתנה. רק שאין תפריט. אפשר לבחור תפריט של 3,4 או 5 מנות ב 32, 40 או 48 יורו (נכון לינואר 2019). המלצר שואל אם יש בעיה מסויימת עם משהו ומסרב לומר מה יגיע. אני שחששתי מדגים יותר מדי דגיים ביקשתי רחמים והוא התייעץ עם השף והודיע לי שיערכו שינוי עבורי. לקחנו את תפריט החמש מנות וחיכינו עם לחם טוב מדי. לא קיבלנו חמש מנות אלא כשבע לפי ספירתי אבל לא תבענו את עלבוננו

פתחנו עם מרק – כרובית, קוקוס ודג קוד לה ולי מרק שהוא מיצוי של עגבניות שהזכיר לי פלא שחיים כהן הכין במסעדת קרן מנוחתה עדן. לא טעמתי את שלה אבל שלי היה אור שמש כלוא במרק צלול שחימם לי את הנשמה. לצד זה קיבלנו סנדביצ’ים קטנים על מעין מאפה כוסמין שכזה שהכיל צמחים הולנדים עונתיים שלא ממש הבנתי את שמם מהמלצרית שהימהמה משהו לא ברור במבטא הולנדי, אבל זה היה כבוש, וטעים.

Breda_8148_190126

לאחר שהמרק נאכל עד תום (מי בכף ומי באופן ברברי על ידי שתייה קולנית) והקטנים האלו נאכלו בהפתעה רבה (כי היה בהם מיליון טעמים ומרקמים ועוד כל מיני מילים של תכניות ריאליטי בישול)

הגיע הטרטר

Breda_8153_190126

טרטר של צבי (Venison) עם פטריות מלך היער טריות וחלמון ביצה מיובש. טעם חזק של בשר אדום וטעמי אדמה וחורף. קשה היה לי לא ללקק את הצלחת אחר כך.

כאן נפרדו דרכנו. לה, שאינה בוררת כמוני, הגיעה מנת דג ולי מנת בשר. נורית זכתה בנתח יפה של דג קוד, ברוטב יוגורט ועשבי תיבול עם אצות ופתיתי צדפות מעל.

Breda_8155_190126

אני לעומת זאת, זכיתי בשקדי עגל צלויים ברוטב של עשבי תיבול וחֻמְעָה שזה שמו העברי של עשב הבר הקרוי בפי גויי הארצות – Sorrel. היא אמרה שהיה טעים ולי הנתח היה מושלם, ואפילו מוש.

Breda_8157_190126

האיחוד המיוחל חל במנת הגזר – סלט של סרטי בייבי גזר בצבעים עם רוטב הולנדייז מעושן (עד כאן הכל הולנדי), צ’ימיצ’ורי ארגנטינאי ופיסטוקים. כאן המקום לפוצץ אגדה אורבנית חביבה שאף אני אחראי להפיץ אותה בנוגע להולנדים ולגזר כתום. ההולנדים אכן אחראים לפיתוח ולגידול הגזר המודרני. הם הכליאו ויצרו את הגזר השמן והמוכר לנו היום מגזרים דקים וקטנים יותר. היו להם סגולים, לבנים, צהובים, שמהם הוכלאו הכתומים אבל זה לא נכון שהכתומים נוצרו כדי לכבד את הנסיך לבית אורנג’.

אבל, ההולנדים הם מלכי הגזרים וזה בא לידי ביטוי על הצלחת

Breda_8162_190126

הברווזים של הולנד הונצחו וצולחתו בדמות קונפי ברווז עם איזשהו רוטב ברווזים כלשהו ופירה של דלעת וזרעי דלעת

Breda_8167_190126

שוב, לנו אין מושג מה מגיע ומתי ואני חייב לומר שאיבדנו ספירה ולא ידענו מה בדיוק מגיע הלאה והאם סיימנו את תפריט הטעימות. ואז, בנקודה הזו, הגיע הקדם-קינוח, של מקפא יוגורט עם lemon curd ושבבי תפוח

Breda_8171_190126

ברגע שהרגשנו, כמו מר בגין המנוח, כפרעליו, שאיננו יכולים עוד, הגיע הקינוח – ג’אנדויה עם חצאי כדור העשויים מפרסניפ (parsnip שהוא צנון כזה לבן ומוארך) ושוקולד לבן, עם אגוזי לוז ויוזו. זה היה משונה. צנון ושוקולד לבן? אבל זה היה גם מעולה קשות

Breda_8173_190126

קְלוּאִיס – Kluis

Kluis , Haarlemmerstraat 118, Amsterdam

הכי בטוח לאכול כאן, במקום שעמד בו סניף בנק משנות ה 20 של המאה הקודמת ויש בו כספת ענק במרתף. פעם אולי החזיקה כסף ועכשיו היא שומרת על בקבוקי יין. אפילו פירוש השם בהולנדית, kluis’הוא ‘כספת’. מסעדה הולנדית מודרנית, יפה ופחות מוכרת, מסתתרת לה בלי יותר מדי רעש. אוכל מתקדם אבל בסביבה פשוטה שלא דורשת שום פריבילגיות מיוחדות – רק להזמין מראש.

KluisAmsterdam_8422_190128

גם פה יש תפריט טעימות אבל כמו שני ישראלים טובים, שברנו אותם והזמנו דברים מעניינים לאחר שיחה עם המלצרית והשף הנחמד (הגענו ברגע של רגיעה וגם המשוגע הזה ששם מנות על משטחי העבודה כדי לצלם – מקבל יחס).

לפתיחה קיבלנו  Rillettes of Duck – רִייֶט קרוב לפאטה, בשר ברווז שבושל שעות בציר עד שהוא נימוח והופך לממרח משגע

KluisAmsterdam_8410_190128

זרוע תמנון מוגשת קרה על מרק תפוזים עם תפוחי אדמה משובחים מבושלים בדיו שחור, כרוב שחור (שהוא ירוק כהה, כן? לא באמת שחור ורק נקרא , Cavalo Nero, סוג של קייל ממש כהה) וקרם זעפרן. קשה לומר שזה פשוט אבל זה טעים ומתפוצץ בפה במרקמים, טעמים, ונראה כל כך יפה שלקח לנו המון זמן לשבור את כל היופי הזה.

KluisAmsterdam_8411_190128

תרנגולת פנינה על דלעת במרק של סלרי עם פטריות. לכאורה, מאכל כפרי פשוט של מרכיבים חורפיים שכל איכר הולנדי יכול להתהדר בהן, אבל עשוי לחלוטין לא כמו איכר הולנדי. מרגישים את החורף ואת הטעמים העמוקים והחמים של כל אחד מהמרכיבים.

KluisAmsterdam_8415_190128

אמנם זו לא ממש מנה הולנדית אבל השף ושתי המלצריות לא ראו שום אפשרות אחרת – אנחנו חייבים לנסות את הוולינגטון שלהם. בשר פילה בקר עטוף במחית פטריות (דוקסל), פאטה ואז בצק. אז היינו חייבים לנסות ולחלוק. בטעמים מעושנים של פירה, עם הגזרים הבלתי נמנעים – זה היה מרשים. וטעים.

KluisAmsterdam_8419_190128

מפאת חוסר העניין שלי בקינוח של פלטת גבינות מפינות נסתרות של הולנד או קינוח משמש (המישמיש היחידי שאני מוכן לגעת בו הוא קרטיב מישמיש מהארגז של הדוד שתיכף הולך בים) נפרדנו מהשף והצוות בלי מנה אחרונה, למרות שגמרנו הכל יפה מהצלחת.

רגע, הבטחת גם אינדונזית!

אינדונזית – בְּלַאוּ –  Blauw

Restaurant Blauw Amsterdam
Amstelveenseweg 158-160

בין 1600 ל 1800 חברת הודו המזרחית שלטה באזור שהיום הוא אינדונזיה. ב 1800 הממשלה הלאימה את השליטה ועד למלחמת העולם השניה, עד שהיפנים הגיעו ולקחו את האיים זו היתה מושבה הולנדית חשובה. ההולנדים גידלו שם תבלינים, טבק, גומי ושאר גידולים שאירופה שיוועה להם. ב 1945, לאחר כניעת היפנים האינדונזים הכריזו על עצמאות ומכאן הכל השתנה. אבל ההולנדים שלטו באינדונזיה ולכן העתיקו את האוכל שלהם. אפשר לומר שמבחינה קולינרית האינדונזים השתלטו על ההולנדים. יש הרבה אינדונזים עם דרכון הולנדי ויש המון מסעדות אינדונזיות בהולנד.

אני חובב אוכל אינדונזי. הוא יכול להיות חריף בצורה ברוטלית כמו מרגול בכנס חובבי לינוקס, אבל הם מודעים לכך. יש המון מסעדות אינדונזיות באמסטרדם, חלקן מאוד מוכרות כמו , Kantjil, Long Pura,Puri Mas, אבל אני חיפשתי את המקום שגם המקומיים הולכים אליו. מכמה מקורות עלה שם יחיד – Blauw (היה גם דיון על Max שהיא ממש אינדונזית מודרנית אבל לי בא המסורתי יותר).

לאנשים שלא אוכלים הרבה במסעדות מסוג זה יש משהו אחד להזמין –  rijsttafel שזה מיתרגם מהולנדית פשוט ל’שולחן אורז’. מדובר בארוחה שהיא לחלוטין הולנדית אבל מבוססת על מסורות אינדונזיות. אתה מזמין כזה ומקבל עשרות מנות קטנות שממשיכות לזרום כל הזמן. חוץ מאורז, יש פה ירקות ובשר ומטוגנים ומאודים ומבושלים וסלטים כאלו ואחרים. ברגע המונצח למטה יש מעל 20 מנות טעימות להפליא על השולחן.

Blauw אינה מפונפנת כמו שאר האחרות שהזכרתי. היא לא ממש במרכז אבל מלאה הולנדים וטעימה להפליא. תפריט של ‘שולחן אורז’ עולה כ 33 יורו לאדם וזה מספיק לחלוטין. היו כמה מנות שהיו חריפות מאוד למרות בקשתה של נורית. אבל יש שם צלוחיות עם פלאים ששווים את הבעירה הזו.

Blauw_205752_190127

אבל היו עוד מקומות שווים – לא רק אוכל רציני. יש עוגיות ועוגות למשל

עוגיות שוקולד – Van Stapele Koekmakerij

Van Stapele Koekmakerij, Heisteeg 4, אתר

עדי צעקה עלי שאני חייב לנסות. אז הלכנו. להפתעתנו, החנות הפצפונת הזו הייתה שתי דקות מהמלון ועברנו לידה ולא ידענו שהיא שם. העוגיות של וֶרה ואן סטפלה ידועות ותופסות תאוצה שרק מתקדמת כאן בבלוג. כמו חומוסיית צמרת, הנשים בחנות הקטנטנה הזו אופות סוג אחד של עוגייה – עוגיית שוקולד נימוחה שבמרכזה שוקולד לבן טעים. זהו. שום דבר אחר. פותחות בבוקר, כל היום מגלגלות עוגיות ודוחפות לתנור עד שנגמר הבצק ואז סוגרות עם שלט חינני על הדלת.

VanStapele_8123_190126

לכאורה, אין פה כלום. עוגיות קקאו וחמאה ובתוכן כדור של שוקולד לבן שיימס באפייה

VanStapele_8126_190126

אבל ורה לא מחפפת. השוקולד הוא של ולרונה, הקקאו הוא קקאו הולנדי משובח, הכל מושלם והכל מתוזמן ליצור שלמות. זה טעים מאוד, אבל לא שינה את חיי.

VanStapele_8122_190126

VanStapele_8128_190126

שווה לעצור ולאכול. זה ממש טעים כשזה חם אבל שעה אחר כך זה פחות נימוח ונוזל. הבטחתי זה לזו ברגע של חולשה שאני אנסה לייצר אותן בבית. האגדה מספרת כי וֶרָה, האופה שפתחה את המקום, חקרה וניסתה במשך חמישה חודשים להגיע למתכון המדויק. יש לי רעיון איך לנסות אבל חן שוקרון מהבלוג "'מתוקים שלי” שחזרה את המתכון – אז אשאיר לה את הבמה

ניסינו ביום האחרון, לעבור אחה”צ לקחת כמה עוגיות לגודזילות שיקבלו משהו מאמסטרדם (ואז נחמם אותן בתנור) אבל איחרנו את המועד.

VanStapele_181642_190128

עוגת תפוחים – Winkel 43

Noordermarkt 43, אתר

גם פה עדי הרימה את הקול אבל התברר לי שעוגת התפוחים של Winkel 43 הייתה בתכנון של נורית, בצמוד ליום השוק כי בית הקפה הקטן הזה נמצא בליבו של שוק Noordermarkt – שוק פשפשים שמתרחש בשבת ושני.

הסיבה למסיבה בבית הקפה הזה היא עוגת התפוחים שאותה הם מוכרים בקצב אש מדהים. העוגה מצוינת, נימוחה עם המון תפוחים ולשמחתי ללא הדבר הנורא הזה שמקלקלים איתו עוגות תפוחים – צימוקים. קצפת אמיתית משלימה את התמונה. יושבים שם ביום קר עם עוגה גדולה וכוס קפה וזה נהדר

Winkel43_8349_190128

וקוקטייל ב Flying Dutchmen?

Flying Dutchmen, Singel 460, אתר

כן, אני יודע שכולכם נוסעים כדי לעשן איזה משהו, אבל אלכוהול גם תופס לא? ואם כבר, אז למה לא בבר קוקטיילים משעשע שם שלוש ברמניות (או שאקרא להן מיקסולוגיות) מפליאות בהכנת קוקטיילים. הכי כיפים מבחינתי היו אלו על בסיס הג’נבר, המשקה הלאומי ההולנדי של אלכוהול וגרגרי ערער (ג’וניפר) שממנו הבריטים פיתחו את הג’ין. בדיוק היו אצלהן נציגי מזקקת הויסקי הישראלית M&H ופתחנו דיון על כך וגם קיבלנו לטעימות את כל היצירות של המזקקה. מצחיק שאני צריך להגיע לאמסטרדם ולשבת בבר קטן על גדות תעלת סינגל כדי לדגום אלכוהול שמיוצר מול בלומפילד. אבל שתינו כמה דברים מצויינים, ניהלנו שיחות ערות עם כל השלוש וטעמנו דברים שהעיפו לנו את הסכך.

FlyingDutchmen_224912_190124

והיו עוד המון המלצות

שלא הספקנו כי מה לעשות, השילוב הקדוש של אין זמן, אין מקום בבטן ואין כסף בבנק הכתיב את שלו אבל הנה הן. דורי אמר שאני צריך לאכול ב Little Thai Prince אסייתית שווה וקטנה והוא ועדי הפצירו בי ללכת ולאכול ב Momo לחוויה יפנית מעלפת חושים. עדי שלחה אותנו גם לאכול ארוחת בוקר שווה במלון הבוטיק Andaz הבנוי כהזיה מעליסה בארץ הפלאות (אבל שם באמת אכלנו, עדי, היה טעים) ודורי אמר לאכול ארוחת בוקר במלון Krasnapolsky וגם ב Metropolitan וגם ממש במקום קטן שנראה שווה ב The Lobby Restaurant & Bar

והיו גם המלצות לבורגרים (The Butcher, דורי) והמלצות לכל מיני מקומות פתוחים ויפים שראויים ללגימה תחת שמש הולנדית מלטפת ולא רוח שגורמת ל2- מעלות להרגיש כמו 6- – הכל ועוד מופיע ברשימה!

אבל זה נגמר ושוב היה המעבר המטלטל מהקור האירופי לחום הישראלי

Amsterdam_8286_190127

(דוגמה לחום ישראלי בקור אירופאי)

Amsterdam_8351_190128

מודעות פרסומת
פוסט זה פורסם בקטגוריה Food, Travel, עם התגים , , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.