מעשה בארוחה משפחתית היישר משנות השמונים

(בסוף יש גם כמה מתכונים שווים!)

ערב שישי ירד על בית משפחת אלקין. בניגוד למסורת, איננו יוצאים לסעוד את ליבנו בארוחת השישי אצל אחד מהסבתות/סבים – אלא היום אנחנו בבית, כולנו – בלי מסיבות בת מצווה, מפגשי חברים, שריצות כאלו ואחרות – ארבעתנו בבית לארוחת ערב.

כבר בבוקר שישי צצה במוחי מחשבה זדונית: אני אכין ארוחת ערב משפחתית היישר משנות השמונים. הרי הרטרו חוזר ונוסטלגיה זה לא מה שהיה פעם ולכן, אני אתקין לנו, פונדו של בשר!

במקרה, הכינותי מראש שירטוט קל המדגים, מסביר, מבאר ומורה מהו פונדו של בשר הקרוי בלעז פונדו בורגיניון (fondue bourguignonne):

FondueBasics

מזלג ארוך (1) ננעץ בקובית בשר נא ועסיסי (2) בחוזקה. המזלג והבשר מונמכים אל תוך סיר רוחש המלא בשמן רותח (3) ומתחתיו אלמנט בוער ויוקד הדואג לשמירת מעלות החום. לאחר זמן מה, נשלה הבשר מבין גלי השמן, נטבל ברוטב איכותי (4) ונאכל באושר רב.

בפעם האחרונה שאני אכלתי פונדו בצוותא, לפי מיטב זכרוני דיברנו על באג 2000 שיבוא בעתיד. מה לעשות – מדובר במשהו ששייך לשנות השמונים-תשעים, מבחינתי. כמובן שיש לנו סיר משובח על כל חלקיו אבל הוא לא ראה אור יום שנים רבות.

ברגע זה, במוח הקולקטיבי של שתי הקוראות מסתמנת שאלה – "למה? למה אתה עושה זאת לילדיך הרכים, מה רע בשניצל ופירה?!"

ובכן, בפנטזיה שלי, שהגיתי בעודי מתרוצץ לאסוף את המצרכים, אנו יושבים סביב השולחן ואוכלים בנחת תוך כדי שיחה נעימה וקולחת שהרי פונדו הוא ארוחה חברתית, הבשר מתבשל לו לאיטו, חתיכה אחת אחרי חברתה ואתה ממתין ואוכל במתינות, משוחח עם חבריך לשולחן וכיון שזרימת האוכל מואטת, אתה אוכל ביותר תשומת לב. בחלומי, נסב כולנו לשולחן ונדבר. על דברים שקרו בבתי הספר, על משהו שקראנו, ראינו, שמענו או סתם שיחת ילדים עם אמא ואבא שלהם. בספר דברים נאמר: לֹא-תַחְסֹם שׁוֹר בְּדִישׁוֹ ואני רציתי לחסום את שני שואבי האבק הללו שמחסלים את האוכל המונח לפניהם בשניות ספורות ע"י תהליך הבישול העצמי האיטי.

אצל הקצב נאספו נתח נאה של פילה בקר וסינטה ובתחום העוף, חזות עוף שנחתכו לרצועות עבות. אצל הירקן שממול נקנו המצרכים לרטבים שינעימו לחכינו – רוטב מיסו וג'ינג'ר, רוטב סאטה אינדונזי וצ'ימיצ'ורי. לא ממש פונדו צרפתי מקורי אבל טעים. (מתכונים בסוף)

פנטזיית המשפחתיות המתפרצת החלה יפה כשאוהד הצטרף אל מלאכת ההכנה, קילף תפוחי אדמה בתשומת לב רבה ואז קצץ אותם לקוביות (שיעופו לתנור), משל היה משתתף באיזה ריאליטי אוכל. אני קילפתי שועית שלג (שועית ולא שעועית – כך כתוב היה בקבלה מהחנות). כך עמדנו לנו בצוותא וקשקשנו (על האקווריום כמובן) ועמלנו על ארוחת ערב שבת.

FondueDinner_1084_140214

להגברת הרושם של שנות השמונים, דיסק האוסף של 'גברים בעבודה' התנגן לו ברקע (men at work) ואני שוררתי איתו ברגש. חלק מקוראי הבלוג יזכרו בלילה גורלי, במסיבת רווקים אפלולית שבה בשעת בוקר מוקדמת עלינו שלושה על בימת הקריוקי של הבולדוג התל אביבי, לביצוע מזיל דמעה של Down Under

בעוד הגברים עובדים במטבח, קוצצים ומכינים, ישבה לה אם המשפחה, שקועה בלימודיה (ליד העדות המרשיעה, המוכיחה שקיבלה גם יחס חם לחגם של הנוצרים, הלוא הוא יומו של הקדוש ולנטין)

FondueDinner_1090_140214

לאחר שתפוחי האדמה יצאו מן התנור, הרטבים הוכנו והשמן הלוהט, הושם לו סיר הפונדו הוותיק שלנו במרכז השולחן, מחכה למזלגות שיטבלו בו מיד. לפי כיוון מחוגי השעון – בשעה 3 צ'ימיצורי ארגנטינאי, בשעה 6 רוטב סאטה אינדונזי ורוטב מיסו (קצת יפני) בשעה 9. ממש לפי כללי הטקס הצרפתיים לפונדו.

FondueDinner_1100_140214

ההתחלה הייתה מעולה. כולם נורא התלהבו, הבשר החל לזרום לסיר לאיטו וטוגן לו עוד יותר לאט. השיחה קלחה, דיברנו על אסטריקס, שבספר שבו הוא יוצא לשוויץ הוא לומד להכיר את נפלאות הפונדו. שוחחנו על כל מיני דברים, על חוויות מבית הספר והייתה הרגשה משפחתית נהדרת. אווירה חמימה בלי מסכים, בלי אוזניות או דעת שמוסחת למיליון דברים אחרים.  מושלם.

FondueDinner_1105_140214

עד ש…

עד שנדב הודיע שהוא לא ממש מרגיש טוב והוא רוצה לנוח קצת וקם מהשולחן. נשארנו שלושה.

עד ש…

עד שאוהד הודיע שהוא ממש עייף אחרי יום ארוך בביה"ס ובצופים (חוויה חדשה). בסדרת פיהוקים מתוזמנת היטב ומאיימת לבלוע כיסא הוא הדגיש את זכותו הדמוקרטית ללכת למיטה.

FondueDinner_1109_140214

לאחר פרישתו של בן הזקונים שלנו ושל הילד לפני האחרון נותרנו שניים. חיש מהר נמזג שוב היין לכוסות והשניים שנותרו, קרי, נורית ואני – המשכנו לאכול לאיטנו, טובלים כל פעם עוד נתח ומתענגים על טעמו, ממשיכים בארוחת הערב שלנו הזוגית, כאשר מדי פעם עובר איזה ילד באיזור.

FondueDinner_1108_140214

לאחר כמה דקות, גם נורית קמה בתירוץ כלשהו והודיעה שסיימה לאכול. כמו זוהר ארגוב בשעתו, נותרתי בדד. בעוד ששואבי האבק טחנו כמויות תפוחי אדמה מרשימות אני לא נפלתי בטעויות של מתחילים ונתתי לבשר לדבר. אבל הוא היה היחידי שדיבר כי אני הייתי לבד על השולחן, צולה לי נתחים לאיטי, נהנה מכל ביס.

FondueDinner_1111_140214

כך הסתיים לו עוד ניסיון שלא ממש צלח לארוחת ערב ארוכה ומשפחתית, ניסיון לייצר שיח חדש ודיון איטי בין אכילה מתונה ומבוקרת. מה לעשות, לא תמיד מצליח לי. בתמונה אני עוד לא יודע אבל האיחוד המרגש יתקיים בעוד 24 שעות, כשכולם ירבצו יחדיו על הספה לעוד פרק בעונה השלישית של שרלוק (חובה אמיתית לצפות).

ועכשיו, כפי שהבטחתי – מתכוני רטבים שווים!

רוטב סאטה אינדונזי משובח

קודם קונים

  • 300 מ"ל חלב קוקוס (פחית גדולה היא 400 ושתיים קטנות הן בערך 330 מ"ל שזה קרוב מספיק.
  • ½ כוס של חמאת בוטנים (תחליטו אם חלקה או עם חתיכות – אני מעדיף חלקה)
  • ½ בצל קטן מגורד (על פומפיה)  או 2-3  בצלים ירוקים (הלבן בלבד) קצוצים עד דוק
  • 1 כף רטוב סויה כהה
  • 2 כפיות סוכר חום
  • ½ כפית של שבבי פלפל אדום חריף או 1 כף של רוטב צ'ילי מתוק

אחר כך מבשלים

  • בסיר קטן מבשלים את כל המרכיבים על אש בינונית.
  • מערבבים כל הזמן ומביאים לרתיחה מבעבעת
  • ברגע שרתח מסירים מאש ומקפידים כל הזמן לערבב.
  • להגיש חם על נתחי עוף ואורז ליד

רוטב מיסו לעוף
(מקור: ווליאמס סונומה)

קודם קונים

  • פיסת ג'ינג'ר טרי באורך 2.5-3 ס"מ
  • 2 בצלים ירוקים (רק הלבן)
  • ½ כוס של משחת מיסו (מיסו היא משחה למרק יפני – קונים בסופר ורצוי מיסו בהיר)
  • 3 כפות מירין (מירין הוא סוג של יין בישול יפני – מזוקק מאורז ומתוק)
  • 3 כפות סאקה (יין אורז יפני)
  • 1 כף סוכר
  • 2 כפות מים
  • 2 כפות שומשום קלוי
  • יתאים ל 4-5 חזות עוף שלמים או חתוכים לנגיסים

אחר כך מבשלים

(אני מניח שמבשלים לילדים אז כל המרכיבים כמו בצל ירוק או ג'ינג'ר חייבים להיטמע. אם לא אז אפשר לחתוך גדול יותר)

  • קולפים את הג'ינג'ר ומגרדים אותו על פומפייה דקה עד שנעשה משחה. אם למבוגרים, אפשר לגרד גס יותר
  • קוצצים דק את הבצל הירוק – את הלבן ואת התחלת הירוק. את העלים שומרים בצד
  • בקערה עמוקה (שלא ישפריץ) מערבבים ביחד את המיסו, מירין, סאקה, סוכר, מים, ג'ינג'ר ובצל קצוץ עד שהכל מתערבב היטב לרוטב אחיד.
  • אם רק רציתם רוטב – עוצרים כאן!
  • משרים את העוף בחלק מהרוטב ל 2 – 6 שעות במקרר.
  • את עלי הבצל הירוק חותכים לאורך לרצועות ונותנים בקערה עם מי קרח והם נעשים קריספים ומסתלסלים
  • צולים את העוף (על מחבת פסים או סתם מחבת אחר ורק בסוף מוסיפים, אם צריך רוטב נוסף
  • מוציאים את הבצל ממי הקרח, מנגבים קלות במגבת נייר ומניחים באלגנטיות על העוף ומפזרים בתנועת יד רחבה את השומשום
  • מוציאים מטאטא ואוספים את השומשום שזריתם על הרצפה – תנועת היד הייתה רחבה מדי

Sake[7]Mirin[4]Miso

משמאל – סָאקֶה, מִירִין ומיסו בהיר (חבילה קטנה)

בתיאבון!

מודעות פרסומת
פוסט זה פורסם בקטגוריה Family, Food, עם התגים , , , , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

תגובה אחת על מעשה בארוחה משפחתית היישר משנות השמונים

  1. רונן הגיב:

    דצמבר 1990 יום הולדת 21 לאיתן אצל ההורים של נורית ברמת אפעל – זו הפעם האחרונה שאכלתי פונדו בשר.
    אבל פונדו שוקולד (על גזיה) אכלנו ביום שבת בטיול בדרום הארץ….

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s