אירופה הקלאסית בארבעה ימים

שוב צלצלו הגויים למפעל, מבקשים קצת אור וחכמה. במפעל סיימו לאחרונה לרשום גרסה חדשה של תוכנה ומסתבר שהגויים שמעו על כך ורצו לשמוע מה חדש. מיד הורכב צוות קטן ואיכותי שיטוס ויביא אור לגויים באירופה הקפואה, משהו שיחמם את ליבם וייתן להם סיבות לשמחה. בצוות כללו את הדס ורונית ולאזן את האיכויות המשובחות הללו נתבקשתי להצטרף אף אני.

Copenhagen_161928_130307
(מימין לשמאל – הדס, עבדכן הנאמן, רונית)

חיש מהר נתקבע מסלול – מנתב"ג היישר לבודפשט, בירתם של ההונגרים. קוראי הבלוג כמובן לא צריכים את הפירוט הזה אבל לא כולם יודעים איפה זה בודפשט – לדוגמא הווידאו הידוע הבא:

מבודפשט הצוות אמור לצאת במהירות אל מינכן שבגרמניה ומשם לקופנהגן שמהווה אף היא תחנה בדרך לפראג ושוב הביתה אל חופי יהוד המוריקים. אמנם רק בודפשט וקופנהגן זכו לזיו פנינו אבל עדיין מדובר במשהו שנלקח מאותם טיולים אגדיים של אירופה הקלאסית בארבעה ימים שם היו מסמנים ווי במהירות על 14 ארצות.

זהו הסיפור של מסע צוות המפעל לרוחבה של אירופה הקלאסית. באופן משונה מה ששרד את המסע היו בעיקר תמונות של אוכל, אז זה יקבע את הטון בפוסט זה. אני ממליץ להצטייד בפתית עם קוטג' כי כל מה שמופיע למטה הוא ממש לא דיאטטי.

ובכן בשעות הבוקר המוקדמות, טרוטי עיניים, המריא הצוות אל ארצם של המגיארים הגיבורים, הלוא הם ההונגרים. סבא וסבתא שלי עזבו את הונגריה בשנות 30 של המאה הקודמת ולראשונה אני מגיע לשם חמוש באימרי שפר כמו שאמר עולה חדש מהונגריה "ציפור קטן, עושה זום זום, עושה קקי, מתוק מתוק" במקום דבורה. התברר שרונית אף היא מגיעה ממקורות הונגריים ויכולנו להחליף בדיחות פנימיות של מי שגדל עם סבא סבתא הונגריים.

לאחר שהפקרנו את הציוד במלון יצאנו לצוד ארוחת בוקר כיון שאמנם בודפשט נחה לה לחופי נהר הדנובה בשעת בוקר אבל למי שיצא לדרך בארבע בבוקר ועיקם את האף לכריך המסכן שאלעל סיפקו כתירוץ לארוחת בוקר – מדובר בבראנץ'.

כאן התברר היתרון במודיעין מוקדם. בכיסי נח פתק שרשמתי עם מראי מקום שאימי נתנה לי לכמה שעות בודפשט. הורי השביעוני שאלך לבקר את הקונדיטוריה הידועה זֶ'רְבּוֹ. במעלה המדרחוב הראשי, עלינו עד לכיכר וורוסמרטי (Gerbeaud – 1051 Vörösmarty tér) ושם כמו ששר בוב דילן – נקשנו על שערי גן עדן

Budapest_1149_130304

(הערה – כל התמונות צולמו ע"י הצוות בעזרת iPhone5, Galaxy S2 ו Blackberry – אני אותיר לקוראות לגלות מי צילם מה ואיך אבל תודה לצלמות רונית והדס)

ז'רבו הוא מוסד אירופאי כמו שמדמיינים מוסד אירופאי שפתח שעריו לציבור הרחב ב 1858. תקרות גבוהות ומקושטות, שנדלירים עטירי קריסטל, פליז מבריק, עץ מעוטר ומלצריות חרישיות ומעונבות.

Budapest_020_130304

Budapest_115307_130304

ואז רואים את הויטרינה.

אוי, הויטרינה…

כמו חיילים בצבאו של פרנץ יוזף עומדות יצירות מופת, כל אחת פסל מדהים שיעביר את הקונדיטור עונה שלמה של מאסטר שף, ישר לגמר. הצוות כולו נמלא התרגשות קשה למראה הויטרינה (לאחר ההתרגשות עברה מלצרית חרישית עם סמרטוט על הזכוכית להסיר את טביעות הידיים).

Budapest_021_130304

להרגיע את הרעב הוזמנו ארוחות בוקר. הבנות חלקו ביניהן את האופציה הבריאותית עתירת הנקניקים והגבינות שלוו בסלסלת מאפים שהיו כה קלילים שהיה צריך להחזיק אותם שלא יעופו לתקרה. הדבר היחיד שהחזיק את הבריוש התפוח במקום היה משקל החמאה בבצק.

Budapest_120311_130304

אני הסתפקתי במנת כולסטרול, כפי שהוא מופיע במצבו הטבעי בטבע – פאטה כבד אווז (אבל הפטרוזיליה מאזנת את זה מבחינה בריאותית). אני שומע את זעקות הזוועה אבל היה כבר קרוב לצהריים ומתי תחזור ההזדמנות?!

Budapest_120354_130304

אחרי כל זה וספל קפה בא הקינוח על כדור הגלידה והשוקולד. אם מישהו מאיתנו יכול היה לקפל את ידו היינו מצלמים אבל הכולסטרול ששקע בעורקים הקשה עלינו לעשות תנועות חדות.

ביציאה הרגשתי כמו אותו פסל בכיכר שממול. חנוק ומנוילן.

Budapest_114151_130304

לאחר מכן, לשרוף איזה קלוריה או שתיים הסתובבנו ברחובות העיר, נהנים משמש שהחל מחממת קצת במלוא שמונת המעלות שלה, מיפי הבניינים, ההולכים ושוות, חנויות כאלו ואחרות, מהשפה המשונה הזו שאפילו ילדים קטנים ברחוב מצליחים לבטא, שפה שלפעמים נוקטת בביטויים קשים לתרגום

Copenhagen_145403_130304

בוש אני ונכלם לספר שלאחר כמה שעות טובות של שוטטות, רגלינו עמדו בפתח השוק המקורה. אני מאוד אוהב שווקים, במיוחד שווקים של אוכל וירקות. עיר טובה צריכה שוק במרכזה עם אנשים וסלים שקונים, מתמקחים ומחזירים את העגבנייה בבוז לערימה. הבוז, זה מה שעושה את זה אמיתי. ככה זה באיטליה, בספרד, צרפת ולשמחתי גם במרכז בודפשט השוק יפה ושוקק חיים.

Budapest_151632_130304

שוקק או לא. כבר אחר הצהריים ועברו כמה שעות. אמנם לא נשכח את ז'רבו לעולם ו We'll always have Gerbeaud אבל כבר רעבים. שוב נשלף הפתק של אמא ששלח אותנו לקומה השנייה של השוק, למסעדת שוק קטנה עם מפות משובצות ולשלוש דגימות מהמטבח ההונגרי, עתיר הפחמימות המנחמות. זה אוכל שעוטף אותך באהבה וכמו כל אהבה צמודה, קצת חונק…

גולאש ובירה, נקניקיה ונוקרלי (סוג של בצקניות כמו שפצלה), מרק גולאש ובירה – אוכל שמכין אותך לטמפרטורה הצונחת בחוץ.

Budapest_153959_130304

הבנות פרשו ואני המשכתי לעוד קצת תיירות, לראות את גשר השרשראות המפורסם (Széchenyi Lánchíd). פירסומו בא לו מהיותו אחד מפלאי העולם לזמנו. מודה אני שלא ממש התרגשתי. רק כשקראתי עליו הבנתי שהייתי אולי צריך להראות יותר רגש בעומדי עליו. אבל היה משעשע לעמוד ולהסתכל על האסדות הענקיות המפליגות על הדנובה, היום כמו לפני מאות שנים.

Budapest_171733_130304

על השעות שבילינו להרביץ תורה בגויים אין לי הרבה מה לספר. רק אומר שהם האזינו בקשב רב וצחקו במקומות הנכונים ושאלו יפה אז כנראה שעשינו עבודה יפה וייצגנו את המפעל כמו שצריך. הבניין הוא בניין ירוק וחכם וזה אומר שהתריסים עולים ויורדים, משנים זוויות, לפי עוצמת השמש והחום. זה אומר שגם אם אתה עושה חושך כדי להקרין משהו, אין לך על מי לסמוך, אלא על אבינו שבשמיים כי שתי שניות אחר כך הבניין הירוק והחכם מחליט שעכשיו הזמן לפתוח את כל התריסים בחדר הזכוכית ואתה מוצף באור שמש שדואג להסתיר את המסך ומוקף בחיוכים נבוכים של הקהל.

סיימנו, לחצנו יד, בירכנו לשלום ואצנו אל שדה התעופה (שנמצא, כמה נוח) בצידה השני של העיר. שתי טיסות מאעפנות באוטובוסים מעופפים והגענו אל קופנהגן הדוויה לאחר חצות. עוצר בדמשק נראה יותר חי מאשר קופנהגן לאחר חצות ואני בוש ונכלם לומר שסרקנו את האיזור, רונית ואנוכי רק כדי למצוא חנות 7/11 פתוחה יחידה וכמו פועלים רומנים, לקחת פחיות בירה וקרואסון שבאותו רגע נראה ממש כמו ז'רבו…

למחרת, חזרנו על המופע שלנו לעיני קהל דני אוהד. שוב נחלנו הצלחה והדנים הביעו אושר רב על שסיפרנו להם על כל הדברים החדשים והחדישים שהמפעל עשה עם כל התוכנה שהוא רשם. פה הבניין לא היה חכם אלא רק יפה וממוקם על המים.

Copenhagen_134042_130306

לאחר כמה שעות בהן הרווחנו את לחמנו יצאנו שוב לקור הדני ולחושך. הפעם, מונחים ע"י המלצותיו של חנן (תודה חנן!) שמנו פעמינו למוסד קולינרי שאינו ידוע כמו מסעדת נומה.

נומה (Noma) המסעדה שכבר כמה שנים מוגדרת הטובה בעולם נמצאת בקופנהגן. אדם מן הישוב נדרש להזמין מקום 4 חודשים מראש ולהחליט את מי מילדיו לא לשלוח להשכלה גבוהה כדי לאכול שם. ניסינו למצוא מקום אבל לא נסתייע. מאז התפרסמו כמה כותרות שהבהירו שנתמזל מזלנו שלא הצלחנו למצוא שם מקום כי 63 סועדים, לאורך כמה ימים שהשקיעו סכום יפה ונערכו מראש לקו בהרעלת מזון קשה.

אנחנו הלכנו לאכול ב Oliver and the Black Circus. ציפינו למשהו איכותי אבל הופתענו בערב יוצא מן הכלל. ראשית, מצב הרוח היה טוב אחרי שתי הופעות מוצלחות בסיבוב האירופי. אחרי יומיים לחוצים ומלאי אדרנלין, היה כיף להתפרק. המסעדה, OBC, התגלתה כמקום מעוצב בטעם טוב. עם אוכל מדהים, אווירה קולית, מוזיקה מעולה שף מבריק ומלצרית/ברמנית/מארחת/מהממת שהייתה, ובכן, מהממת וחמודה להפליא (ליטאית שחייתה בלונדון וסיגלה אנגלית בריטית משובחת).

אז מה היה לנו?

ניסיתי לתאר את מה שקרה באותו ערב באמצעות תמונות. קודם כל, כדי לחגוג את סיום ההופעות הורמו כוסיות של יין וקוקטייל מצוין. לברמנית המאממת נגמר מיץ הפסיפלורה, אז רונית איתגרה אותה והציעה לה להחליף את החסר במיץ תפוזים. כנראה שההצעה היממה אותה, איתגרה אותה ושיגרה אותה לכיוונים חדשים כי אחרי דקות ספורות קיבלנו משהו משגע עם תפוזים, אלכוהול, ג'ינגר, עלים של קפיר ליים שהעיפו את כל העסק למעלה. היה קשה להחליט מהתפריט המצויין (תראו אותו כאן) והשף בעל השפם הבלתי אפשרי נחלץ לעזרתנו.

אני פתחתי במנה של מולים (1) עם כדורי תפוח (שהיו ירוקים מצד אחד ואדומים במשנהו), עלים של צמח תאילנדי שהוא תחליף לפלפל שחור ואז כשזה הגיע מסודר יפה, השף עלה ובטקס שפך על הכול איזשהו רוטב מבוסס חלב שמן עם עלי למון גראס וליים. היה מדהים עם טעמים לא מוכרים וחדשים, שילוב של טקסטורות מפתיעות – פריכות וחמיצות התפוח, חריפות העלים והרכות של המולים. לבסוף לא הייתה ברירה אלא לבקש לחם לנגב היטב את הרוטב, שמא יתבזבז. הדס נתנה עינה במנת ביצי דגים עם לחם מסורתי דני ועלים של כובע נזיר (2) – לא יודע, לא טעמתי (לא אוהב ביצי דגים, כמו טום הנקס ב'ביג'). לא טעמתי גם את מנת הדג שהגיעה (3) עם איזה סוג כרוב מאודה משונה ורוטב משובח (כנראה – לא מת על דגים).

כל פעם השף עלה מהמטבח עם המנות שהוגשו לשולחן, הכריז על כל מנה מה היא ונכנס לפירוט מדויק ואיך אוכלים. בתמונה (4) הוא עדיין בלי השפם שלו, דמוי דאלי עם קצוות משוחים בשעווה כלפי מעלה.

(5) היתה מנת הדגל של השולחן. בהחלטה משותפת הוסכם שזו המנה שהרימה את הארוחה אל על. שקדי עגל עם אנדיב חרוך קלות על צמצום של רוטב סלק. השקדים לא היו שומניים בכלל, האנדיב שנצלה ונחרך קלות קיבל טעמים אגוזיים עמוקים וביחד עם רוטב הסלק שהיה כל כך מורכב היה מושלם. שלושתנו נגסנו בשתי מנות שכאלה בגניחות עונג קשות. כמו קריאה בקפה, גם ב (8) ניתן לקרוא אושר ברוטב סלק.

OliverAndTheBlackCircus_Collage

(6) היא המנה שאני לקחתי מתוך התפריט שנחלק למנות ראשונות עיקריות וקינוח ואפשר לבחור כל צירוף. היה זה שוק חזיר (נבלע בתוך שאר האי כשרות של המסעדה) שבושל עד שהיה נימוח, כמעט נמס בפה. פטנט דני שמסעדת נומה החזירה לאופנה הוא לשרוף את הבשר בתוך ערימת חציר שנותן לבשר טעם מיוחד ואגוזי במקצת. כל העסק בא עם איזשהו כרוב מאודה משונה ושורשים שהיה להם מרקם משונה וטעם מעניין והתגלו כשורשי חמנית. מנה מעולה ומאוד מפתיעה.

אחרי הקוקטייל, חצי בקבוק יין שחוסל עם רונית בכיף וכמה מנות, אני הייתי מאושר (7). מה עוד צריך אדם?

מנות אחרונות, זה מה שהוא צריך לסופו של ערב.

אין קיצורי דרך ב OBC. רונית לקחה לה מנת גבינה (10) שנעשתה בעבודת יד והושארה בקרחת יער כדי שתספוג טעמים, תבשיל ותקבל ניסיון בשטח. זה עם לחם פתית כזה ורוטב חרובים נשמע מעולה. אני בחרתי באופציה הרפתקנית. כששאלתי את השף מהו Vla שהופיע כמרכיב עיקרי בקינוח הוא ניסה להסביר ואז פשוט פנה למטבח וחזר עם עציץ ושיח שעליו היו פירות אדומים קטנים, כמו פירות יער. הוא הסביר שזה צמח מקומי המופיע במתכון המסורתי למסטיק. זה נותן את הטעם של המסטיק. ביקשתי וקטפתי תות אחד כזה וזה היה משונה מאוד בפה – כמו אוכמנייה אבל בטעם מסטיק חזק. הוא לוקח את זה ועם קצף ביצים עושה איזה קינוח משונה של פריך, ורוד ומסטיק (11). הדס שיחקה אותה בגדול עם (9) רצועת שוקולד עשיר כמו ביל גייטס,  פרוסת אגס פריכה שמונחת לה בקלילות בין כדור של גלידת ליים וטימין לבין שלולית של קרם אנגלייז עם עוד עלים משונים וטעימים.

מנת השוקולד הייתה כל כך מפתיעה, עם הגלידה המאממת, השוקולד העמוק והקרם שנוגב קשות – עד שהצוות הזמין לעצמו עוד אחת כזו, לבדוק אם זה באמת טוב.

אז כן, גם בפעם השנייה זה היה מעולה עד מדהים (למרות ששף אבו שפם לכלך ושכח לפרגן לנו עלים וקישוטים במנה). ב 440 ש"ח לאיש זה לא דוכן פלאפל אבל 4 מנות, בקבוק יין וקוקטייל ומלצרית/מארחת/ברמנית/מאממת  – זה שווה.

הבוקר עלה בקושי בחלון חדרי. אתמול, כשהיינו ספונים באולם ישיבות, השמש זרחה, היה נעים והרוח שכחה. היום כשיש לנו בוקר פנוי לפני שאנו פונים לשוב ארצה, דווקא היום הטמפרטורות בחרו לצנוח ל 1-2 מעלות עם רוח קפואה. כל כך קר שהאגם שליד המלון (ליד הפלנטריום) שלחופו ניגשתי, כדי לצלם ציפורים כפי שהבטחתי לאוהד, האגם עדיין קפוא ברובו

Copenhagen_093450_130307

ממרומי חלון המלון רואים את הקרח, את הקרחת בקרח שהחל להפשיר ואת המבנה העגול של הפלנטריום של קופנהגן.

Copenhagen_112717_130307

המזג, הרוח והבנות הכתיבו את מהלך היום: מסתובבים במדרחוב, נכנסים לכל כל מיני חנויות ומקומות, במיוחד אלו שיש בהם חימום.

הייתי בקופנהגן עם נורית, נדב ואוהד בן 3 חודשים. הילד חוגג 11 עוד כמה ימים. אני אשאיר למתמטיקאים מבין הקוראים לחשב. אבל כשהלכנו במדרחוב, קפצו לי תמונות מוכרות לראש, כשראיתי את בית העיריה

Copenhagen_1037_130307

איזה כיכר מרכזית אחת עם פסל. למתקדמים, מצאו את רונית בכיכר:

Copenhagen_145535_130307

הנה רמז לאיפה רונית

Copenhagen_125650_130307

לבסוף הגענו גם לנמל, ל Nyhaven שם זכרתי את הבתים הצבעוניים, את התרנים ואת המסעדות הקטנות שאחת מהן נבחרה לחתום את הסיבוב האירופי

Copenhagen_162352_130307

אבל אני לא רוצה לסיים באוכל וטיסות ליליות ארוכות הביתה. אני רוצה לסיים בחנות מופלאה במדרחוב, חנות דנית לא פחות מכל חנויות העיצוב הנפלאות. חנות לגו!

קיר לחלקים בכל צבע, צורה וגודל שרוצים

Copenhagen_140517_130307

עמדת בניה לMini Figs

Copenhagen_140333_130307

Copenhagen_140325_130307

וגולת הכותרת של החנות המופלאה הזו הוא ציור הקיר

Copenhagen_141030_130307

שכאשר מסתכלים עליו בקרוב מבינים את הייאוש בהרכבת כל הדבר הזה

Copenhagen_141049_130307

אז לגו וחנויות קצת ומסעדה ורוח קפואה שחותכת אותך דק-דק וריצה למלון וריצה לשדה תעופה וריצה לטיסה הבאה ובסוף, הצוות המובחר נפרד לו לדרכו, מי לדיוטי פרי ולחבילות שנשמרו ומי למזוודות והחוצה – נשבעים לנצח בשמה של ז'רבו – תמיד תהייה לנו את ז'רבו!

מודעות פרסומת
פוסט זה פורסם בקטגוריה Travel, עם התגים , , , , , , , , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s